
SUKs historia
SUK bildades 1934 under namnet Sveriges katolska ungdomsförbund. Det var representanter från ett 15-tal katolska ungdomsföreningar som bestämde att ett riksförbund för katolska ungdomar skulle bildas. Det var stiftets första lekmannaorganisation på riksplan. SUKs arbetsprogram inför bildandet.
Tanken var att man skulle samla både enskilda medlemmar och föreningar över hela Sverige, och vara ett stöd för de katoliker som bo enskilt så att de inte förlorar sin tro eller känner sin isolering så svår. Man ville också låta föreningarnas erfarenheter hjälpa varandra. ”S.K.U. skall alltid eftersträva att hos ungdomen få fram en känsla av samhörighet och uppliva ungdomen till entusiasm och ansvar för sin tro.”
1949 bytte vi namn från SKU till SUK, dvs Sveriges Unga Katoliker. Bakom namnbytet låg en vision: vår ungdomsrörelse får inte enbart vara en sammanslutning för föreningar, utan ”den unga delen av kyrkan – i varje församling”. Läs 1949 års stadgar genom att klicka här!
Nu engagerar Sveriges Unga Katoliker (SUK) c:a tre tusen katolska barn och ungdomar i Sverige. SUK vill verka för att stärka sin egen, varandras och andras tro och omvändelse, och därigenom bygga en Kärlekens civilisation.
Våra barn och ungdomar har slutit sig samman i lokalföreningar över hela landet och dessa samlas inom riksförbundet SUK för att gemensamt höja ungdomens röst inom Kyrkan.
Bilden är från SKUs riksmöte i Sigtuna 1941.