VÄRLDSUNGDOMSDAGEN 2023

”Maria gav sig i väg i hast” Följ med på pilgrimsfärden till Världsungdomsdagen i Lissabon 2023!

Vad är Världsungdomsdagen?

Ungefär vart tredje år firas den internationella Världsungdomsdagen (VUD) på någon plats i världen. Sommaren 2023 inbjuder påven alla världens ungdomar till Portugals huvudstad Lissabon, för att samlas kring temat ”Maria gav sig i väg i hast” (jfr Luk 1:39).

Mer än en miljon unga från hela världen väntas vallfärda till Lissabon för att träffas, be och dela trons glädje. Musik, katekes, hav av färgglada flaggor och långa matköer är delar av VUD-upplevelsen. Några av höjdpunkterna är att tillsammans med påven be Korsvägen och vandringen till det stora fältet där pilgrimerna övernattar för att på morgonen fira en stor utomhusmässa med påven. Denna manifestation av den universella kyrkan vill främja fred, enhet och solidaritet bland alla folk, och är ett tillfälle för evangelisation och förnyelse för hela kyrkan.

Veckan i Lissabon föregås av ”Dagarna i stiften”. Då välkomnas pilgrimerna i något av Portugals stift, för att under en vecka bo i värdfamiljer och tillsammans med en lokal församling uppleva utflykter, kultur och religiösa traditioner.

Anmälan

Anmälan kommer att öppna i god tid, med information om villkor, åldersgränser, anmälningsavgift och avrese- och hemkomstdatum för pilgrimerna från Sverige.

Lissabon välkomnar pilgrimerna 1–6 augusti 2023, och veckan innan, alltså sista veckan i juli, hålls ”Dagarna i stiften”.

Vill du ha nyhetsuppdateringar? Kontakta ledningsgruppen för att få kommande utskick på mail.

Förberedelser och intresseanmälan att medverka

Be gärna med oss i förberedelse för pilgrimsresan till Lissabon 2023. Särskilt den 23:e varje månad kan den officiella VUD-bönen bes, till exempel som avslutning till rosenkransen.

Vill du medverka till VUDen som funktionär av något slag? Vi söker personer som kan vara förebedjare, musiker, fotograf, sjukvårdare, andliga medvandrare och gruppledare. Kontakta ledningsgruppen om vad du vill bidra med, så hör vi av oss med mer information.

Ungdomsorganisationer, rörelser och grupper som är intresserade av att åka till Lissabon med den gemensamma VUD-resan för Stockholms katolska stift är välkomna att kontakta ledningsgruppen.

Ytterligare information, WYD bön, Musikvideo och mycket mer  hittar du Världsungdomsdagarnas officiella webbplats:
WYD Lisbon 2023

Du hittar också WYD på Instagram:
lisboa2023_en

 

VUD-teamet och kontaktuppgifter

Elin Jönsson, VUD-koordinator
Louise Tullberg, vice VUD-koordinator
Alexis Alling, andre vice VUD-koordinator
Välkommen att kontakta ledningsgruppen genom vud@katolskakyrkan.se.

Övriga kontaktpersoner:

P. Pierre-André Mauduit OP, liturgisk samordnare, pam.op@tutanota.com
Syster Basma Alkas Ishak, förbönssamordnare, sr.basma71@gmail.com

Arrangör

Stockholms katolska stift arrangerar den officiella svenska pilgrimsresan till Världsungdomsdagen i samverkan med Riksförbundet Sveriges Unga Katoliker.

Lissabons video inför WYD.